Címkék

2015. január 13., kedd

Lebbencsleves

A lebbencs a levéllé nyújtott és a szárítása után széttördelt tészta. Ez a száraztészta sokáig eltartható, könnyen szállítható és alkalmas laktató ételek készítésére, így nem csoda, hogy nagyon népszerű volt a pásztorok körében. A lebbencs-, slambuc- és csuszatészta ugyanazt a tésztát jelöli.


Lebbencsleves
Hozzávalók:

  • 250 g lebbencs tészta
  • 200 g füstölt szalonna
  • 300 g burgonya
  • 100 g hagyma 
  • 150 g lecsó (ha van friss paprika és paradicsom, akkor azt)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 késhegynyi bors - fehér (őrölt)
  • 1 késhegynyi bors - fekete (őrölt)
  • 3 l víz
Elkészítés:

A füstölt szalonnát apró kockákra daraboljuk. Lassan kisütjük, majd finomra vágott vöröshagymát adunk hozzá, amelyet aranysárgára pirítunk. Ekkor meghintjük fűszerpaprikával, majd azonnal hozzáadjuk az 1x1 cm-es kockára darabolt burgonyát. Lassan, gyakori kevergetéssel tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a darabolt lecsót és sót. Ha van csontlével vagy másodlével felengedjük, ha nincs akkor vízzel és lassan főzni kezdjük. Közben a lebbencstésztát zsír nélkül, tehát szárazon aranysárgára pirítjuk, majd a leveshez adjuk, és készre főzzük. Ha szükséges, sóval utánaízesítjük. Forrón tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése