Címkék

2015. január 13., kedd

Kocsonya

A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. A házisertés kevésbé nemes, zsíros, porcos, csontos részeit (fej, farok, bőrke, köröm) zöldségekkel, fűszerekkel abálják. Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való. A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. Ennek eredete: még a hűtőgép feltalálása előtti időben, amikor a pincében tárolták a hűtést igénylő ételeket, vendégek tértek be Miskolc főutcáján a Három Rózsa vendéglőbe (maga az épület ma is látható, homlokzatán a három rózsa domborművével). A vendégek kocsonyát rendeltek, a vendéglősné meg lement érte a pincébe, a sötétben nem vette észre, hogy a hűlő kocsonyába beleugrott, és a zselésedő anyagban benne ragadt egy béka, és így tette le az ételt az asztalra a vendégek elé.

Kocsony

Hozzávalók:

  • 1.5 kg kocsonyának való hús
  • 1 fej fokhagyma
  • 4-5 db sárgarépa (nyers, megpucolt)
  • 2-3 db petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
  • 1-2 db karalábé
  • fél zellergumó (nyers)
  • 1 fej hagyma - vörös
  • 20 szem bors - fekete (egész)
 Elkészítés:

A zöldségek megtisztításával és a hús feldarabolásával kezdjük az elkészítést. Tegyük egy nagyobb fazékba a feldarabolt húst, zöldségeket, a borsot, hagymát és fokhagymát és tegyük fel főni annyi vízzel, hogy jól ellepje őket.Ha felforrt, szedjük le a habot és vegyük visszább a tűzhelyet. Lassú tűzön kb. 4 órát főzzük. Ha a hús leválik a csontról, akkor vagyunk kész. A húst szedjük le a csontokról, majd osszuk szét őket tányérokba. A levet szűrjük rá, amennyire tudjuk a zsírt szedjük le róla. Ami rajta marad kocsonyásodás után leszedhető. Tegyük hideg helyre pár órára dermedni. Ha megdermedt hűtőben tároljuk. Fogyasszuk kenyérrel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése